divendres, 25 de novembre del 2011

LA CONQUESTA DE LA IGUALTAT AVUI EN DIA

Avui és el 25 de Novembre, el dia Internacional contra la violència de gènere. Si peguem una mirada a la història i al món, certament als països desenvolupats s'han fet avanços molt importants en aquest terreny des que en Europa, en França,  Olympe de Gouges, liderara un moviment revolucionari en defensa dels drets de les dones i ciutadanes.  Com en tants altres aspectes, la nostra lluita actual té els seus arrels a la Il.lustració. 


Ella va ser la primera en proclamar al primer article de la seua Declaració, en 1791, sols dos anys desprès de la Revolució Francesa que "La dona naix lliure i jau igual a l'home en drets. Les distincions socials sols poden ser fonamentades en la utilitat comú.", però encara avui, més de dos-cents anys desprès hi ha homes que no volen acceptar aquest dret i que per silenciar a les seues dones o companyes les assassinen, com ho féren amb Olympe de Gouges que va ser gullotinada en Paris al 1793, per una justícia sexista, que considerava perillós políticament que una dona pensara per ella mateixa i reivindicara la igualtat de tots els ciutadans, homes i dones, per primera vegada en la Història. 
Olympe de Gouge (1748-1793)


El savi Plató ja ens advertí al mite de la caverna que la mort és la última reacció dels ignorants per assegurar la falsedat en la que viuen, per negar els prejudicis i estereotipus que són la corfa que dona sentit a les seues vides miserables. Quan la burla, el rebuig, la negació, l'aïllament de l'altre no és suficient per garantir la seua vida cavernària, responen com animals ferits de mort, que en un intent desesperat per sobreviure, maten. 


Per totes les Olympes de la història, per totes les dones valentes que viuen i moren per la igualtat i la llibertat, per totes les dones que eduquen a les seues criatures en aquestos valors i que fan possible cada dia que estiga més prop un món millor. 
 Per què encara queda molt per fer ... 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada