dissabte, 26 de novembre del 2011

LA DESCOBERTA D'UN NOU MÓN AL SEGLE XVIII

Capità Cook, navegant i explorador del Pacífic
L'eixida de la foscor, del dogmatisme religiós, de la sumissió política vingué també acompanyada de la curiositat per conéixer el món. Els homes i les dones del s. XVIII es savien posseïdors de la intel.ligència suficient per descobrir per ells mateixos com era el món, doncs Descartes al 1637 ja havia dit aquella famosa frase: "Cogito, ergo sum" (Pense, sóc), que resumeix la lluita de l'individu humà contra les tenebres, la superstició i la falsedat. 

En el s. XVIII aquesta curiositat no quedà satisfeta amb la descoberta newtoniana de les lleis que expliquen el moviment de tots els cossos celests i terrestres, ni l'estudi del cos humà, sinó que els científics organitzaren expedicions transoceàniques amb la intenció d'estudiar la riquesa botànica d'altres continents. Allà no sols descobriren noves plantes, ni animals sinó pobles que vivien d'una manera totalment distinta a l'europea i que posava en qüestió de nou tota la seua cultura.  

Un dels escriptors més importants del període que novel.la tot aquest enfrontament amb aquest Nou Món, fou Jonathan Swift, en Els viatges de Gulliver.  Ací vos deixe una mostra en vídeo: Quins referents de l'epoca són esmentats? Què s'atreveix a criticar Swift?



Ara en sabem un poc més de Gulliver al que tenim al llit del riu Túria en València i per l'esquena del qual és possible que heu relliscat de menuts algun diumenge al matí.

divendres, 25 de novembre del 2011

LA CONQUESTA DE LA IGUALTAT AVUI EN DIA

Avui és el 25 de Novembre, el dia Internacional contra la violència de gènere. Si peguem una mirada a la història i al món, certament als països desenvolupats s'han fet avanços molt importants en aquest terreny des que en Europa, en França,  Olympe de Gouges, liderara un moviment revolucionari en defensa dels drets de les dones i ciutadanes.  Com en tants altres aspectes, la nostra lluita actual té els seus arrels a la Il.lustració. 


Ella va ser la primera en proclamar al primer article de la seua Declaració, en 1791, sols dos anys desprès de la Revolució Francesa que "La dona naix lliure i jau igual a l'home en drets. Les distincions socials sols poden ser fonamentades en la utilitat comú.", però encara avui, més de dos-cents anys desprès hi ha homes que no volen acceptar aquest dret i que per silenciar a les seues dones o companyes les assassinen, com ho féren amb Olympe de Gouges que va ser gullotinada en Paris al 1793, per una justícia sexista, que considerava perillós políticament que una dona pensara per ella mateixa i reivindicara la igualtat de tots els ciutadans, homes i dones, per primera vegada en la Història. 
Olympe de Gouge (1748-1793)


El savi Plató ja ens advertí al mite de la caverna que la mort és la última reacció dels ignorants per assegurar la falsedat en la que viuen, per negar els prejudicis i estereotipus que són la corfa que dona sentit a les seues vides miserables. Quan la burla, el rebuig, la negació, l'aïllament de l'altre no és suficient per garantir la seua vida cavernària, responen com animals ferits de mort, que en un intent desesperat per sobreviure, maten. 


Per totes les Olympes de la història, per totes les dones valentes que viuen i moren per la igualtat i la llibertat, per totes les dones que eduquen a les seues criatures en aquestos valors i que fan possible cada dia que estiga més prop un món millor. 
 Per què encara queda molt per fer ... 





dimecres, 23 de novembre del 2011

L'ART ENTRA EN ESCENA: ELS ESTILS DE L'ÈPOCA

El segle XVIII i els inicis del XIX són artísticament de gran riquesa.  El rococó, el romanticisme i Neoclassicisme són els tres estils més representatius d'aquest periode que estudiarem en Plàstica per tal d'acometer un gran repte al si del projecte Atreveix-te a pensar: crear un espai d’art on puguem donar a conèixer l’obra de importants autors com ara Delacroix, Ingrés o David a partir de reproduccions fetes per vosaltres mateixos. 






diumenge, 20 de novembre del 2011

UNA RECONSTRUCCIÓ DE L'ENCICLOPÈDIA

Làmina de L'Enciclopèdia. Taller per tenyir la seda
A les assignatures de Biologia i Física i Química vos proposem reconstruir l'Enciclopèdia, el Diccionari compendiat de les arts, les ciències i els oficis, una de les grans obres de la Il.lustració amb la qual s'intentà facilita la divulgació dels coneixements de l'època i el seu ús per tal de fer progressar a la societat.



Què farem? 
Dissenyar i construir una Enciclopèdia que recree l'original del segle XVIII.

Com ho farem?
  • Farem una pluja d’idees sobre els termes científics (descobriments, esdeveniments) més rellevants del s. XVIII i fer una definició pròpia. 
  • Adjuntarem imatges de qualitat per recolzar la informació. 
  • Recollirem totes les definicions en una enciclopèdia pròpia que fabricarem i estarà exposada en un faristol.

Com s’ha de presentar?

Estudi anatòmic de la musculatura humana
En un document word amb les imatges que cada alumne ha de penjar al seu blog fins al dia 25 de novembre.

Preguntes per orientar el treball:

Aquestes són les qüestions que ajudaran a analitzar i elaborar informació significativa d’alguns termes científics del segle XVIII :

  1. De què es tracta? On es va desenvolupar aquesta  investigació/descobriment?
  2. Per què va ser rellevant?
  3. En quin o quins camps de la ciència està relacionat?
  4. Quines varen ser les seues contribucions a la Ciència?
  5. Quines repercussions personals, socials i polítiques, va tenirel seu desenvolupament?
  6. Va suposar algun problema social, polític o religiós la seua defensa/aparició? De quin estament: científic, social, polític, religiós?
  7. Anomena les persones que varen ser importants i influents en el seu descobriment/desenvolupament.
  8. Es va publicar? On?
  9. Anomena alguna aplicació científica actual que penses que deriva de eixe descobriment.
  10. Anomena algun valor, virtut, procediment, pensament, acció, que eixe descobrimet/concepte/esdeveniment, ens ha deixat en herència per ser més il·lustrats, més lliures, més feliços. 

25 DE NOVEMBRE AL CINEMA!!


Clica ací i podràs veure el TRAILER OFICIAL DE DANGEROUS LIAISONS (v.o).

El proper dia 24 de novembre al Saló d'Actes de l'Edifici C veurem la pel.lícula Les amistats perilloses. Es un nou repte al que s'enfrontem tots i totes, doncs són conscients de què no és el tipus de cinema al qual el nostre alumnat està acostumat, però sí que estem segurs i segures de què és una meravellosa i suggeridora història, capaç de captivar-los, de seduir-los i d'aconseguir que s'atreveixen a pensar a través d'ella sobre l'època en què es situa la història, el Segle de les Llums, i sobre els grans conflictes que giravolten la vida humana.

Ací teniu la fitxa tècnica i les activitats per reflexionar sobre la pel.lícula que haureu d'imprimir i llegir abans de veure-la. 

dilluns, 14 de novembre del 2011

AVÍS PER ALS ALUMNES

LLIURAR ELS TREBALLS EN FORMAT DIGITAL NO SIGNIFICA ...

QUE NO IMPORTE NO LLIURAR-LOS
QUE PUGUEN LLIURAR-SE FORA DE TERMINI, DONCS ES PENALITZARÀ IGUALMENT
PODER LLIURAR-LOS SENSE TENIR EN COMPTE LES INDICACIONS DEL PROFESSORAT

L'ÚNIC QUE CANVIA ÉS ...

EL PAPER I LA TINTA QUE NO GASTEM
QUE EL MOMENT DE LLIURAR NO ÉS LA CLASSE SINÓ DURANT TOT EL DIA
EL QUE APRENEM 

MOLT MÉS

Reviseu els vostres comentaris i els vostres blocs i feu les correccions que vos han suggerit. 
TINGAU EN COMPTE LES ORIENTACIONS DE NORMES I AGENDA

EL ROMANTICISMO: ACTIVIDADES DE CASTELLANO

Retrat inacabat de Chopin d'E. Delacroix, altre romàntic
Ací en teniu la presentació i el dossier de treball de l'assignatura de Castellà sobre el Romanticisme, un moviment  cultural i polític oposat en bona mesura a la Il.lustració i que tingué lloc durant el segle XIX, inspirat en altres valors i idees. Una de les grans manifestacions d'aquest període va ser la música. Chopin, un dels grans genis romàntics composà aquesta peça sols per a piano titulada Opus 10 nº 3, anomenada "Tristesse", amb que iniciem la travessa pel Romanticisme.





diumenge, 13 de novembre del 2011

LES PERSONALITATS MÉS IL.LUSTRES

Estem ja estudiant la Il.lustració i l'anomenat Segle de les Llums des de vàries assignatures i ara vos proposem descobrir a les personalitats més significatives de tots els àmbits del saber d'aquella època: de l'art, la ciència, la filosofia, la política, etc. 

Cada grup farà la recerca d'una d'aquestes personalitats (mireu en ORGANITZACIO SOCIAL qui vos correspon) i en Ètica organitzarem la setmana propera la defensa de QUI FOU LA PERSONALITAT MÉS IL.LUSTRE i organitzarem el concurs.

PER A LA RECERCA, CAL INVESTIGAR: 

  1. D’on és aquest personatge? On va desenvolupar els seus estudis, investigacions, descobriments?
  2. En quin o quins camps del coneixement, de l’art, de la filosofia, etc. va destacar? Quines varen ser les seues contribucions més destacades? Va ser reconegut/da pel seu treball
  3. Va difondre la seua obra? Com? Va fer publicacions, participar en alguna mena d’associació científica, cultural, etc.?
  4. Va tenir algun problema social, polític o religiós per defensar les seues idees, investigacions, per les seues descobertes? Amb quin grup, social, polític, religiós, etc.?
  5. Anomena algun valor, virtut, procediment, pensament, acció, etc. que aquesta personalitat i la seua vida ens ha deixat en herència per ser millors, més lliures, més feliços.
  6. Explica alguns  elements del món actual (institució, aplicació científica, grans idees o valors, etc.) que no existirien de no ser per aquesta gran personalitat il·lustrada?
  7. Busca imatges de bona qualitat (2000 píxels o més) sobre l’il.lustrat o il.lustrada investigat  que siguen significatives  de la seua persona i aportacions a la Història de la Humanitat.  
CAL ELABORAR UN DOCUMENT DE WORD AMB TOTA LA INFORMACIÓ ORGANITZADA I EL MATERIAL GRÀFIC QUE HEU SELECCIONAT.

PER AL CONCURS:
  1. Cal preparar un text argumentatiu en el que defenseu que la PERSONALITAT IL.LUSTRADA que heu investigat és la més important per al devenir de la Història, quins són els motius que la fan valuosa més enllà del seu temps. 
  2. Fareu la defensa oral en classe en uns 10 minuts amb el suport del vostre bloc on tindreu la documentació escrita i gràfica que considereu.
  3. Triarem 3 personalitats per grup-classe i farem una votació final

El premi consistirà en què el laboratori o la biblioteca (segons convinga al guanyador/a) passaren a tenir el nom d'aquest il.lustrat o il.lustrada i una menció als seus mentors i mentores, vosaltres.


divendres, 4 de novembre del 2011

ÈTICA: QUI S'HA ATREVIT A PENSAR?

Ací vos deixem el dossier complet de les activitats amb les quals conduirem el projecte des de l'assignatura d'Ètica amb el suport del bloc del projecte. Tindreu que descarregar el material i imprimir-lo. Recordeu que no cal que siga en color.

La nostra aportació al projecte conté 3 tasques:

  1. Fer una dramatització
  2. Organitzar el concurs: " L'il.lustrat més il.lustre"
  3. Crear una producció plàstica dels nostres "Prínceps del Poble", passats i presents.



dimecres, 2 de novembre del 2011

GUIA DEL MUVIM

Ací vos deixem la guia del MUVIM perquè pugau consultar-la i completar les vostres anotacions i records de la visita al museu i presentar un qüestionari el més complet i de qualitat possible.